• خانه
  • >
  • نقد و بررسی
  • >
  • نقد فیلم یک دور دیگر (Another round)- می نوش که عمر جاودانی این است

نقد فیلم یک دور دیگر (Another round)- می نوش که عمر جاودانی این است

یک دور دیگر
هشدار: ممکن است این متن قسمتی از داستان را لو بدهد

یک دور دیگر (Another round) دومین همکاری مدس میکلسن و توماس وینتربرگ است. این دو پیش از این در فیلم محبوب و موفق «شکار» با هم همکاری داشتند. فیلم جدید وینتربرگ یک تراژدی از بحران میانسالی بوده که داستان بر اساس نوعی تئوری شبه علمی پیش می‌رود. مدس میکلسن نقش مارتین یک معلم جدی را بازی می‌کند.

او دیگر احساس خوبی به شغلش ندارد. مدت‌هاست نمی‌تواند آن اشتیاقی که پیش از این در خود سراغ داشت را پیدا کند. دانش آموزانش نیز از شرکت در کلاس‌های او فراری هستند. مارتین در خانه هم اوضاع بهتری ندارد. همسرش شیفت‌های کاری زیادی را به عهده می‌گیرد و از مارتین فراری است. او حس می‌کند دیگر نه قلبش برای کسی می‌تپد و نه کسی برای او اهمیتی قائل است. مارتین که به نظر می‌رسد جوانی شورانگیزی داشته با گذر زمان بسیار محافظه کار شده است. انگار او همه شر و شورها را در گذشته جا گذاشته به با ثبات‌ترین وضع در طول زندگی‌اش رسیده است.

یک دور دیگر (Another round)

خو کردن به این زندگی با ثبات به همان میزان که عدم ثبات زندگی را به خطر می‌اندازد می‌تواند مشکلاتی را برای برخی افراد به وجود بیاورد. مارتین فیلم یک دور دیگر (Another round)، انگار که تازه پی به این حقایق برده باشد؛ دچار بحران روحی می‌شود. اما کسی نیست که او بتواند با آسودگی حرف‌هایش را به او بگوید یا طلب کمک کند. در شب تولد یکی از همکاران، مارتین از پوسته دفاعی خود خارج می‌شود. او که بیش از حد طبیعی خودش نوشیده است؛ قفل زبان را می‌گشاید و سفره دلش را پهن می‌کند.

نیکولاژ معلم روانشناسی مدرسه نظریه‌ای از یک روانپزشک نروژی به نام اسکاردرود را برای دوستان خود بازگو می‌کند. این روانپزشک معتقد است که انسان در هنگام تولد میزان اندکی (حدود پنج صدم درصد) الکل در خونش دارد. بنابراین او مصرف الکل تا این میزان را به طور روزانه مجاز می‌داند.

نیکولاژ به همراه سه همکار دیگر، پیتر، تامی و مارتین تصمیم می‌گیرند این نظریه را در زندگی شخصی خودشان آزمایش کنند. هر چهار مرد در شرایطی زندگی می‌کنند که می‌توان آن را بحران میانسالی نامید. مارتین این تلنگر را به آنان می‌زند و یادشان می‌آورد به چه چیزی دچار شده‌اند. آن‌ها با این پیش فرض به چنین اقدامی دست می‌زنند که این میزان از الکل کارهاری روزمره‌شان را به خطر نمی‌اندازد و تعادل کار، زندگی و مشروبات الکی نیز حفظ می‌شود. در عین حال تنش‌های آن‌ها کاهش می‌یابد و درمانی برای افسردگی‌شان نیز خواهد بود.

یک دور دیگر

شروع آزمایش

مردان فیلم یک دور دیگر (Another round) قوانینی تعیین می‌کنند از جمله اینکه فقط در ساعات کار می‌توانند بنوشند. آن‌ها در طول روز در بطری‌های آب، الکل حمل می‌کنند و تا زمانی که به آن پنج صدم درصد نرسند نوشیدن را ادامه می‌دهند. همچنین آن‌ها هر چیزی را که در این تجربه با آن مواجه می‌شوند؛ یادداشت می‌کنند.چیزی نمی‌گذرد که تغییرات مثبتی در زندگی هر چهار نفر به وجود می‌آید. حالا رویه تدریس مارتین متفاوت شده است. او لحظاتی را با دانش آموزان خود سپری می‌کند که سالهاست که آن را تجربه نکرده است. 

او بی‌آنکه مستقیم از آنچه در طول روز خودش و همکارانش تجربه می‌کنند سخنی به میان بیاورد؛ مثال‌هایی از افراد مشهور می‌زند. از افردی که اغلب روزهای زندگی را در مستی گذرانده‌اند اما انسان‌های مفیدتری در دنیا بوده‌اند. از وینستون چرچیل می‌گوید و او را با هیتلر مقایسه می‌کند. هیتلری که لایف استایل مناسب‌تری نسبت به سایر افراد مشهور داشت.

(Another round) یک دور دیگر

نتیجه یک دور دیگر(Another round) به زودی هویدا می‌شود

با گذر زمان این چهار نفر حس می‌کنند از سطح اول این آزمایش سربلند بیرون آمده‌اند. مصرف الکل تا حد تعیین شده زندگی‌روزمره آن‌ها را تحت تاثیر قرار نداده است. بنابراین مرحله دوم را آغاز می‌کنند و میزان الکل مصرفی را تا حد قابل توجهی افزایش می‌دهند.

مردان فیلم یک دور دیگر (Another round) ساده لوحانه خیال می‌کنند مصرف الکل را در درصدهای خلوص بالا می‌توانند روی میزان مشخصی نگهدارند و زندگی روال عادی خود را سپری کند. اما کم‌کم نتیجه این میخاری هر روزه آشکار می‌شود. خانواده‌های این چند نفر به خارج شدن آن‌ها از مسیر طبیعی زندگی آگاه می‌شوند و بحران جدیدی شروع می‌شود.

دیدگاه خیامی در یک دور دیگر (Another round)

به نظر می رسد توماس وینتربرگ می‌خواهد در یک دور دیگر تقوای ما را در مورد بد بودن نوشیدن مشروبات الکلی کنار بگذارد. صحنه ای وجود دارد که در آن یک معلم دانش آموز را تشویق به نوشیدن الکل قبل از مصاحبه می‌کند. واضح است که هیچ آسیبی به این دانش آموز نمی‌رسد. حتی ممکن است الکل او را بسیار مسلط‌تر هم نگه دارد و اعصاب او را بسیار محکم کرده باشد.

یک دور دیگر (Another round)

از خود بی‌خودشدگی

البته که فیلم بحث از خود بی‌خود شدن نیست. بلکه مساله اصلی به خود آمدن است. به خود آمدن در زمانی که رخوت سراغ آدم می‌آید. رخوت در جایی از زندگی از راه می‌رسد که فرد خیال می‌کند همه فراز و فرودهای زندگی به ثبات رسیده و در اوج زیبایی است. مثل زن/مرد میانسالی که شغل خوبی دارد. همسر ِهمراه و فرزندان به راهی دارد. با اینکه همه چیز سر جای خودش است چیزی  از خودش درون آینه نمی‌بیند. چیزی که پیش از این می‌توانست از خودش پیدا کند. لازم است که به این رخوت تن ندهد و بر موج آن سوار نشود. لازم است که به هر ترفند خودش را جدا کند.

او برای گذران این دوره گذار شاید نیاز به یک کاتالیزور داشته باشد. در هر فردی با توجه به اعتقادات، اطرافیان و نوع تربیتی که دارد؛ پیدا کردن این کاتالیزور می‌تواند داستان متفاوتی داشته باشد. از خود بی‌خود شدن با الکل شاید همان کاتالیزور باشد. چهار معلم میانسال جدی  یک دور دیگر (Another round) که در کار و زندگی موفق هستند؛ راه پیدا کردن خود قدیمیشان را بی که اعتراف کنند در پیک‌های مشروب جستجو می‌کنند. این چهار مرد می‌توانند نمادی از مردم دانمارک باشند. مردمی که علی رغم زندگی سطح متوسط به بالای خود با بحران‌های روانی و اخلاقی دست به گریبان هستند.

یک دور دیگر (Another round)

نقاط مثبت یک دور دیگر (Another round)

توماس وینتربرگ بدون کمترین ادایی با استفاده از نورپردازی و حرکات دوربین بخش وسیعی از احساسات شخصیت‌ها را به مخاطب منتقل می‌کند. عوض شدن دائم طیف رنگی، درست متناسب با اتفاقات فیلم رخ می‌دهد.

از جذاب‌ترین انتخاب‌های وینتربرگ در فیلم یک دور دیگر (Another round) بی‌شک انتخاب مدس میکلسن است. بازی او به خوبی تغییرات شخصیت مارتین در طول فیلم را نشان می‌دهد. از نگاه‌های خیره و چهره بی‌روح ابتدای فیلم تا لحظاتی که دچار فروپاشی می‌شود را بی‌نظیر بازی می‌کند.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های اخیر

درباره ما