شارلوت، امیلی و آن برونته از جمله زنان نویسنده هستند که تعداد زیادی از آثارشان را با نامهای «کارر»، «اِلیس» و «اکتون بل» منتشر کردند. جورج الیوت نامی است که مری آن اوانز برای پنهان ماندن هویتش از آن استفاده کرد. در تاریخ ادبیات جهان بسیاری از زنان نویسنده با استفاده از نام مستعار مردانه، هویت خود را پنهان کردهاند تا نوشتههایشان جدی گرفته شود.
مسؤولان جایزه ادبیات داستانی زنان (توضیح: معتبرترین جایزه سالیانه کتاب در بریتانیا برای رمانهای زنان که از سال ۱۹۹۶ بنیان گذاشته شد) در بزرگداشت ۲۵ سالگی این جایزه به منظور قدردانی از زنان نویسنده ای که در رویارویی با تعصب و تبعیض جنسیتی در طول تاریخ ناگزیر از انتشار آثارشان با نامهای مستعار مردانه بودهاند، کمپین جدیدی مشهور به «نامش را باز پس بگیر» به راه انداختهاند.
بیست و پنج کتاب زنان نویسنده که اکثر آنها متعلق به قرن نوزدهم است منتشر میشود. نام اصلی نویسنده و اعتبار و تصاویری که شایستهاش هستند روی جلد را مزین کرده است. این کتابها را میتوان به طور رایگان به شکل کتاب الکترونیکی دانلود کرد. اصل کتابها به کتابخانه بریتانیا هدیه شده است و قابل خریدن نیست.
«عاشق روح» اثر ویولت پَجِت (نام مستعار ورنون لی)
طرفداران داستانهای ترسناک سبک گوتیک از این داستان أرواح که به یک عشق غیرمنتظره میانجامد سخت لذت خواهند برد. خط اصلی داستان در چارچوب توافق یک هنرمند نقاش برای کشیدن پرتره ویلیام اوُک و همسرش آلیس اتفاق میافتد.
او در ابتدا فکر میکند این دو زوجی کسالتآور و سادهاند، اما به زودی غرق در زیبایی این زن و شوهر و خانهشان میشود. اما چیزی در پس پرده پنهان است. آلیس شیفتگی عجیبی به یکی از اجداد قرن هفدهماش نشان میدهد. پایان غیرمنتظره این رمان کوتاه بسیار جالب و چند گونه و به همان نسبت زیبا و وهمآور است. این کتاب را ویولت پچت از زنان نویسنده پنهان نوشته است.
«میدل مارچ» اثر مری آن اوانز (با نام مستعار جورج الیوت)
استان در سالهای ۱۸۲۹/ ۱۸۳۲ در شهری در میدلند انگلستان (بخشی از بریتانیا) اتفاق میافتد. این رمان با مهارت هرچه تمامتر یک زندگی مدرن را از طریق نشان دادن جنبههای اجتماعی، سیاسی، روابط انسانی، آریستوکراسی، مذهب و علوم زمان تصویر میکند.
در لابهلای صفحات آن پرترههایی از شخصیتهای فوقالعاده ادبیات انگلیسی را میتوان دید. از دوروتیا بروک، قهرمان زن داستان گرفته که ایدهآلیست و زودباور است تا ادوارد کاسوبورن یک محقق خشک و بیإحساس. خط داستان با هر ورق آن – که نهصد صفحه است ؛جلو میرود و با ورود و خروج پر اشتیاق به زندگی قهرمانان و درک شخصیتشان، خواننده را شگفتزده میکند. این اثر مری آن اوانز حقیقتا خواندنی است.
«ایندیانا» اثر آمانتین اورور دوپن (نام مستعار ژرژ ساند)
آمانتین اورور دوپن از یکی دیگر از این زنان نویسنده است. داستان این کتاب در سه نقطه مختلف روی میدهد: نواحی روستایی فرانسه، پاریس و یک جزیره دریای کارائیب. این رمان عاشقانه داستان زنی جوان به نام ایندیانا است که در سن ۱۶ سالگی با مردی بسیار مسنتر از خودش ازدواج میکند.
داستان با عاشق شدن ایندیانا جنبه دیگری به خود میگیرد، اما او به زودی درمییابد که نوع عشق او با عشق مورد خواست همسایهاش بسیار متفاوت است. دوپن تجربیات دردناک ایندیانا را با نثری قوی دنبال میکند.
«نُت برتر» اثر مری چاوِلیتا دان (نام مستعار جورج اِگِرتون)
«نت برتر» نخستین مجموعه داستانهای کوتاه دان است. این نویسنده از جمله زنان نویسنده ای است که روابط میان زن و مرد در طبقات مختلف اجتماعی و امیال جنسی آنها را تحلیل میکند که در زمان خودش جنجالبرانگیز بوده است. مصائب زنان مختلف در لابهلای صفحات این کتاب به همان میزان دردآور است که دلگرمکننده. کتابی الهامبخش و حتمی برای خواندن.
«تاریخچه سِر ریچارد کالمادی» اثر مری کینگزلی (نام مستعار لوکاس مالِت)
«تاریخچه سر ریچارد آلمادی» یکی از جنجالبرانگیزترین و در عین حال بزرگترین آثار ادبیات داستانی زمان خود شناخته بود. این رمان با دیدی گسترده رشد روانی یک مرد معلول را از تنفر از خود به پذیرش خود توصیف میکند. این روند در روایتهایی از جمله کشف اعتقادات مذهبی، جنسیت و تمایلات شکل گرفته و به نقطه اوج یک اثر ادبی میرسد. نویسنده این کتاب هم از زنان نویسنده ای است که هویت خود را پنهان کردهاند
«سکوت دین مِیتلَند» اثر مری تاتیِت (نام مستعار مکسول گرِی)
مری تاتیت از زنان نویسنده ای است که رمانی بسیار خواندنی را خلق کرده است. این رمان جالب را از بستر بیماری در مورد یک کشیش جاهطلب نوشت که به زنی تجاوز میکند و اجازه میدهد نزدیکترین دوستش به جرم ارکاب این قتل محکوم شود. این رمان دنیای زندگی در روستاهای بریتانیا در قرن نوزدهم را به تصویر میکشد.
«سِیسیلیا دوُ نوئل» اثر مری هاکِر (نام مستعار لانی فالکونر)
این داستان أرواح، اصیل و هوشمندانه نوشته شده است و در ضیافت خانه بزرگی از نگاه شش شخصیت داستان روایت میشود. لحن داستانسرایی بیشتر غمانگیز است تا ترسناک و پایان غیرمنتظره آن بیشتر شادیآفرین است تا وحشتناک. سیسیلیا دو نوئل رمان به ویژه جالبی است که توسط دیگر زن از زنان نویسنده که هویت خود را پنهان کردهاند نوشته شده است.
«باغ کارما» اثر ویولت نیکلسون (نام مستعار لارنس هوپ)
این مجموعه با استفاده از تصاویر و نمادهایی که از فرهنگهای شمال غرب هند و اشعار فارسی اقتباس شده، موضوعهای بسیاری از عشق ناخواسته گرفته تا شکست را پوشش میدهد. قصیده هندوستان نیکلسون قلب شعرا و نویسندگان جهان از جمله توماس هاردی را ربود. رمان زیبایی است.
این از بخش های خیلی تلخ تاریخه. 🙁
همینطوره. جالب اینجاس چه نویسنده های بزرگی هم پشت قضیه هستن